Ann Ringstrand

Designern Ann Ringstrand om keramiska plattor

Hope-grundaren Ann Ringstrand om hur kaklet lade grunden till deras butiker, showroom och huvudkontor.

När det hårda möter det mjuka, när det hållbara ramar in det följsamma, skapas resonans mellan människor och material. Vi behöver kontrasterna och vi behöver varandra. Jag har alltid sett de keramiska plattorna som en vacker inramning av min textila design. Kakel och klinker har skapat en scen och ett rum för kollektionerna. Redan när vi planerade Hopes första butik var representationen av det enkla, vita 10 x 10-kaklet en given ingrediens i inredningen. Plattorna skulle ge en känsla av närheten till tillverkningen, industrin och hantverket. På så sätt skapas en relation mellan tillverkare och bärare. På Hope älskade vi den industriella delen av modekonfektionen. Fabriker och ateljéer där konstruktionen får ta plats och synas. Vi ville minska avståndet mellan sömnadshantverket, det färdiga plagget och dess bärare.

“Hope tar tillvara på och lagar skärvor av kakel, återanvänder material och kombinerar det med det grafiskt fyrkantiga.”

Kaklet kom att lägga en grund i våra butiker, showroom och huvudkontor. Det blev en perfekt inramning av plagg, skor och väskor. Vi fortsatte att bygga varumärket med kaklet som symbol. Idag har vi tagit materialet vidare och skapat en personlig design. Hope tar tillvara på och lagar skärvor av kakel, återanvänder material och kombinerar det med det grafiskt fyrkantiga. Då skapas ett ostrukturerat och icke-perfekt uttryck. Vi har också låtit en beige ton ansluta sig till de vita plattorna med den mörkgrå fogen.

Ann Ringstrand har keramik både på jobbet och hemma

Min förkärlek till det vita industriella kaklet stannar inte vid skapandet av Hopes miljöer. Det har fortsatt in i mitt privata hem. Här har jag experimenterat med idéer och låtit konstnären Ylva Franzén skapa stiliserade foton på det vita kaklet. Fotona är från våra kvarter vid Observatoriet och Tegnerlunden i Stockholm. Det är ju inte vilka kvarter som helst, de bär på berättelser av Astrid Lindgren, som till exempel Karlsson på taket och Mio, min Mio. Kaklet pryder en hel vägg i vårt kök, som en keramisk tavla.

“Jag har valt att låta stora klinkerplattor, 90 x 90 cm, med skärvor av marmor dekorera en hel vägg.”

Ann RingstrandEfter 18 år med Hope har jag gått vidare till ett nytt varumärke. Under eget namn skapar jag design för våra sinnen, så att vi kan vara och känna mer. Egendesignade dofter, smycken, inredning och byxor för avslappnade stunder. Men de vackra, hårda ytorna fortsätter att följa mig på min resa när jag nu färdigställer min nya studio. Jag har valt att låta stora klinkerplattor, 90 x 90 cm, med skärvor av marmor dekorera en hel vägg. Väggen är vacker och fungerar också som ett kamouflerat stänkskydd bakom diskhon där jag tvättar rent färgen från mina ramar för screentryck. Här har jag ett behov av ett hållbart och tryggt material för att kunna skvätta färg och skapa nya kreativa verk. Design som förhoppningsvis kommer att resonera med och mellan människor.

Ann Ringstrand är kläddesigner och grundade 2001 det svenska klädmärket Hope. Idag skapar hon kläder, smycken, inredning och dofter under eget namn.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera