Kakeltrenderna 2020: Imitationer och bioaktiv keramik

Att kakelmässan Cersaie ställts in hindrar inte de stora kakelleverantörerna från att dela med sig av sina senaste kollektioner. Vi bjuds på naturnära imitationer och keramik med fantastiska egenskaper. Här är kakeltrenderna 2020.

På grund av Covid-19 har de stora mässorna världen över, däribland Cersaie, ställts in. Pandemin till trots, de stora italienska kakeltillverkarna bjuder ändå på många fantastiska nyheter och häftiga kollektioner .

Kakeltrenderna 2020 handlar mycket om naturens färger och former. Och tack vare ny teknik blir slutresultatet mer autentiskt än någonsin. Du kan känna marmorns naturliga ådring och träets fibrer i de keramiska plattorna som du aldrig gjort tidigare.
Vill du veta ännu mer om de senaste trenderna så rekommenderar vi vårt senaste avsnitt av Kakelpodden.

Prickfria imitationer

Marrazis Vero-kollektion både ser ut och känns som riktig ek och kastanj. Dessutom har Marrazi, precis som många andra tillverkare, även tagit fram plattorna med antihalk-yta som gör att den passar lika bra i utomhusmiljöer.

keramik imitation av trä

Marazzis kollektion Vero är verklighetstrogna träimitationer ner till minsta fibern.

Tillverkaren Settecento har tagit fram en ny linje med marmorimitationer i svart och vitt i sin nya kollektion Reverse. Även här kommer plattorna både som blanka och matta och lämpar sig minst lika bra utomhus som inomhus.

kakeltrender 2020: marmorimitation

Settecento har tagit fram en hel kollektion med väldigt naturnära marmorimitationer i svart och vitt.

Kakeltrenderna 2020: marmor

Settecento jobbar mycket med marmorimitationer men också med spännande mönster som lyfter keramikens effekter.

Storformat

FAP har tagit fram en helt ny kollektion, Bloom, med keramiska skivor. Tack vare storleken på 80×160 cm behöver du bara tre plattor på höjden för att kakla hela vägen upp till ett standardtak på 2,4 meter. Kollektionen har också tredimensionella dekorationer som gör att mönstret aldrig känns repetitivt.

Kakeltrenderna 2020: Storformat keramik

Plattor i storleken 80×160 cm ger väldigt flödande mönster utan risk för repetitiv känsla.

Vackra mönster

Mönstrad keramik från Ragno

Med keramik i naturliga kulörer skapar Ragno fantastiska mönster med sin nya kollektion Contrasti. Materialet är speciellt framtaget för att kännas mjukt men ändå klara utomhusmiljöer.

Bioaktiv keramik

Bioaktiv keramik från CasalGrande Padana

Självrengörande plattor för största möjliga hänsyn till miljön. Kollektionen heter Limpha från Casalgrande Padana.

I Casalgrande Padanas kollektion Limpha kommer plattorna i uppsättningar om fyra för att aldrig ge ett repetitivt intryck.

2020 har tillverkarna fokuserat minst lika mycket på keramikens unika egenskaper som på utseendet. Förbättrad teknik har bland annat inneburit bättre ytor för utomhusbruk men också ett helt nytt, spännande material som kallas bioaktiv keramik.

Bioaktiv keramik är en antibakteriell keramik som är självrengörande och till och med sägs förbättra luftkvaliteten. En viktig trend i en pågående grön våg i samhället. Casalgrande Padanas nya kollektion Limpha är skapad av bioaktiv keramik som bidrar till bättre luft och ett mer hållbart samhälle.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera