Buhairest

Buhairest – en bar klippt och skuren för Instagram

Buhairest, en bar där arkitekten Roman Plyus lyckats kombinera kärleken till både handgjorda material och digitala kanaler. Den präglas av en varm färgskala, runda former och chansen att knäppa en fin bild.

För några år sedan såg vi en tendens hos museer att ge utställningarna visuellt tilltalande installationer. De skulle uppmuntra besökaren att dela med sig av sin upplevelse i sociala medier. Flera inredningsarkitekter hakade snabbt på. Men minst lika många kritiserade trenden. De menade att den uppmuntrade alltför färgstarka interiörer som gjorde sig bättre på bild än i verkligheten. Arkitekten Roman Plyus fick uppdraget att göra om en gammal textilfabrik i Budapests historiska kvarter till en bar. Han tog idén om den klickvänliga interiören ett steg längre.

Buhairest med sina fantastiska detaljer

– Det har alltid varit viktigt för människor att fånga och bevara sin historia, det visar grottmålningarna. Instagram är en liten grotta där var och en visar bilder från sitt liv. Det är viktigt för offentliga interiörer att ge besökaren ett par fina bilder att ta med sig, säger Roman Plyus.

Baren Buhairest som klippt och skuren för Instagram.

Buhairest – en klickvänlig bar för linslusar

Den amerikanska konstnären Kaws anlitades. Han gjorde en överdimensionerad, Pinocchio-liknande figur. Med det tvetydliga namnet Small Lie, som med nedsänkt huvud står till amatörfotografernas förfogande. För att ingen ska missa poängen finns på golvet en skylt med texten INSTAGRAM i mässing. Och fina bilder blir det. Det prickiga golvet av återvunna klinkerplattor är basen i en ombonad interiör i röda och gräddvita toner. Och inslag av mörkt trä och mässing. Ett upphöjt podium har klätts i terrakottafärgad keramik. Samma plattor återfinns i en cirkelformad väggdekoration där de får sällskap av gräddvita plattor i samma storlek.

More is more på Buhairest i Budapest.

– Vi har bara använt handglaserad keramik, och varje platta är unik. Vi har arbetat med små tillverkare där hantverket gått från generation till generation. Det är så mycket som är mekaniserat idag, så jag vill gärna stödja de småskaliga tillverkarna.

Roman Plyus har inspirerats av den amerikanska skulptören Alexander Calder i valet av armaturer och möbler i runda former. De landar fint mellan de höga, välvda fönstren.

Fler inspirerande restauranger och barer hitta du här!

Projektfakta


Projekt: Buhairest
Plats: Budapest
Årtal: 2020
Arkitekt: Roman Plyus
Omfattning: 350 kvm

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera