Intimt kaklad cocktailbar i Epicenter

I Helsingfors har inredningsarkitekterna på Fyra förvandlat en gammal butikslokal till en intimt kaklad cocktailbar där materialmöten står för effekterna.

Den som besöker Helsingfors och vill avnjuta en cocktail i utsökt miljö gör bäst i att bege sig till stadens kontorshotell Epicenter. Här har det prisbelönta arkitektkontoret Fyra skapat en intimt kaklad cocktailbar. Kontraster mellan mjukt och hårt, matt och blank står i centrum för skådespelet. Kontoret fick först i uppdrag av beställaren att titta på tv-serierna Warrior och What/If för att komma i rätt stämning.

– Tanken var att skapa en inredning som känns samtida, men som också har referenser till 80-talet. Istället för att göra något som plockar upp de trender vi ser just nu ville vi på så sätt hitta en tidlöshet, säger Laura Järvinen, inredningsarkitekt på Fyra.

Bardem i Helsingfors


Keramik, trä och textil i symbios

Ytskikten byttes och den gamla trappan mellan våningarna behölls. Men fick en ny finish när lokalen började förvandlas från butik till bar. Tre material står i centrum för inredningen – keramik, trä och textil. Tillsammans med en dov färgskala och dämpad belysning skapar de en varm, välkomnande, intim och lite hemlighetsfull känsla.

– Färgskalan är hämtad från naturen. Vi använde keramiska plattor i ett antal olika nyanser och lekte med effekten av den högblanka glasyren. Keramiken spelar en viktig roll i det visuella konceptet. Den ger liv till det annars mörka och sparsamt belysta rummet. Vi valde att sätta plattorna vertikalt och använde oss av en färggradient för att skapa en visuell länk mellan golv och tak.

Textilier, i form av både tunga gardiner och klädda vintagemöbler, utgör en kontrast till det hårda och blanka.

– I inredningen utgick vi från Thonet-stolar från 80-talet som vi köpte begagnade och klädde om. Vi försöker alltid hitta något återvunnet för att ge interiören lager och en historia. De högblanka keramiska ytorna harmonierar perfekt med de mjuka formerna och materialen.

Massor med kakel på Bardem av arkitekterna på byrån Fyra


Baren har fått en central plats

I blickfånget hamnar ett verk av en lokal florist som använt torkade blommor i en rumsavskiljare som skapar en nästan trolsk stämning. Den största utmaningen bestod i att möblera den oregelbundet utformade lokalen på ett bra sätt. Och samtidigt få in så många sittplatser som möjligt.

– Vi löste det genom att låta baren få en central plats där den också fungerar som avskiljare mellan tre olika typer av sittytor. Jag tycker att vi lyckats skapa en modern cocktailbar med inslag av 80-tal där en kombination av nytt och gammalt skapar en unik och väldigt avslappnad atmosfär.

Kaklad cocktailbar på Epicenter i Helsingfors

Flera häpnadsväckande barer

Buhairest – en bar klippt och skuren för Instagram 
Häng med till Restaurangen El Mama & La Papa i Barcelona

Foto: Riikka Kantinkoski

Projektfakta


Projekt: Bardem
Plats: Helsingfors
Arkitekter: Fyra
Omfattning: 95 kvm
Årtal: 2019

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera