Keramik som lyser upp

Iögonfallande keramik som lyser upp och bjuder in

Broadgate-området i östra London är känt för mycket: finansdistrikt, kontorsbyggnader som ser ut att snudda vid molnen, den brittiska huvudstadens största bilfria yta och 19 miljoner besökare per år. Färgstark, modig och lekfull keramik som lyser upp är mer sällsynt.

Kaféet Atoll är en sprakande oas mitt i Londons mest färglösa distrikt. Foto: Gareth Gardner

När det lokala arkitektkontoret Allford Hall Monaghan Morris fick i uppdrag att ge ett av kontorshusen en uppdaterad interiör kopplade de snabbt in formgivaren Morag Myerscough som i sin tur bildade par med konstnären Luke Morgan. Tillsammans skapade de ett kafé som klätt i keramiska plattor i varma toner av grönt, rött, gult, orange och svart blir ett naturligt blickfång på bottenplan i den annars strama kontorsmiljön. De specialtillverkade plattornas former skapar illusionen av tredimensionalitet i den plana ytan.

Färgstark keramik

Den 7,5 meter höga installationen ska locka allmänheten till platsen och sprida energi och glädje till förbipasserande. Foto: Gareth Gardner

Låt grönskan komma till dig

Morag Myerscough har haft fokus på den fysiska miljöns betydelse för vårt välbefinnande. På kaféets tak radar meterhöga gröna växter upp sig. När inte de kontorsanställda har tillgång till närliggande grönska får grönskan komma till kontoret, resonerade hon. De sex neonfärgade cirklarna som kröner verket representerar solen.

Vågad och lekfull inredning på Atoll

Här kan både de som arbetar i huset och andra besökare slå sig ner och ta en kaffe eller te. Foto: Gareth Gardner

Kafée som inte döljer sin kreativitet

”Mitt mål är att inspirera besökare som går förbi”, säger arkitekten Morag Myerscough. Foto: Gareth Gardner

Projektfakta


Projekt: Atoll/1 Finsbury Avenue Square
Plats: London
Årtal: 2019
Arkitekt: Morag Myerscough/Allford Hall Monaghan Morris

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera