Keramik möjligheternas material

Keramik – möjligheternas material

De senaste åren har kakel, klinker och mosaik fått sätta sin prägel på allt från möbler till uteplatser och några av våra mest hyllade formgivare använder materialet flitigt. Vi listar fem användningsområdet där keramiken visat sin mångsidighet och dit materialet kommit för att stanna.

Möbler i keramik

När det kommer till möbler i keramik tar den italienska mosaiktillverkaren Sicis ut svängarna mest. Hos dem finns soffan Anacona vars ryggstöd består av en slingrande röd orm i sammet och, i karaktäristiskt italienskt överdåd, förgylld mosaik. Stolen Lucky Charm blir garanterat en snackis med ryggstöd i grön mosaik format som en fyrklöver. För den som föredrar en mer skandinavisk framtoning har danska Warm Nordic matsalsbord och sideboards med keramiska plattor i fiskbensmönster i pigg citrongul eller djup skogsgrön. Svenska Maze har gjort bordet Edgy med underdel i återvunnen metall och en keramisk skiva i marmorimitation på toppen. Snyggast i kategorin är den holländska formgivaren Hella Jongerius Tile Table, en serie bord i ljust trä med handglaserade keramiska plattor på toppen. Möbler i keramik är tveklöst något vi kommer att se mer av i framtiden.

Maze bord i återvunnen metall och keramik

Maze har designat det här fantastiska borde med underdel i återvunnen metall och keramisk platta i marmorimitation.

Bord i keramik

Den holländska formgivaren Hella Jongerius har tagit fram en serie bord med handglaserade plattor. Serien heter Tile Table och är helt fenomenal.


Keramiska bänkskivor

I köket har det slitstarka keramiska materialet alltid haft sin givna plats, både på golv och väggar. När det blev populärt med bänkskivor i natursten insåg många snart att naturstenen lätt drar åt sig spill med bestående fläckar som resultat. Som alternativ erbjuder nu flera kakelåterförsäljare snygga och tåliga bänkskivor i keramik. Bricmate lanserade nyligen kollektionen Norrvange, som fått sitt namn efter den gotländska sten som inspirerat färgen och mönstret. Den snygga bänkskivan går att kombinera med klinkerplattor i samma utförande. Nystartade svenska Stonecut har ett stort utbud av marmor- och träimitationer i olika nyanser och utföranden och naturtrogna stenimitationer, från ljusgrått till varmbeige och rostbrunt. Snygga, hållbara och långsiktiga alternativ till natursten.

Keramiska bänkskivor

Keramiska bänkskivor blir allt mer populära. Bricmate ger oss den här visuellt tilltalande bänkskivan som även är tålig och klarar köksarbetets slitage.


Skapar rumsligheter

När det blev möjligt att tillverka keramiska plattor på flera meter började man också utforska möjligheten att bygga hela enheter och skapa rumsligheter i keramik. Italienska Mirage, med Svenska Kakel som återförsäljare, har bland annat sänggavlar och butiks-, receptions- och bardiskar gjorda i storformatiga keramiska plattor i sin inspirerande portfolio. Mutina lanserade nyligen Celosia av arkitekten Patricia Urquiola, en tredimensionell terrakottaskapelse med skulpturala kvaliteter som bland annat använts för att skapa rum i rummet på nyöppnade Hotel Grow i Solna utanför Stockholm, inrett av Note Design Studio. Trenden att med keramikens hjälp skapa rumsligheter, istället för att bara låta den vara en del av en inredning, är tydlig.

Celosia – Keramik möjligheternas material

Arkitekten och designern Patricia Urquiola har för Mutina tagit fram kollektionen Celosia där hon bland annat använder keramik som rumsavdelare.


Klinker på uteplatsen

Tack vare tåligare plattor och bättre tekniska lösningar, inte minst möjligheten att montera keramik på ”fötter”, får fler och fler arkitekter och privatpersoner upp ögonen för fördelarna med att använda klinker på uteplatsen. Förutom att materialet är tåligare än både natursten och trä kan man med keramiska plattor låta hela uteplatsen gå i samma material. Låt plattorna täcka altan eller terrass, klä trappor, avsatser och sittmöbler och forma krukor och andra odlingsytor för en sömlös estetik. Dessutom, naturtrogna imitationer av både trä och natursten gör de estetiska alternativen nästintill obegränsade.

Keramik möjligheternas material på terrass

Uteplatser i keramik är en väldigt funktionell lösning och blir dessutom vackert. Läs mer om arkitekten Pierre Duponts härliga utsikt över Kattegatt.


Integrerade funktioner

Holländska Dtile var först ut 2010 och fick stor uppmärksamhet för sina keramiska plattor med rundade hörn, inbyggda krokar och integrerade toalettpappershållare. Ambitionen var att möjliggöra hela rum i keramik, och eliminera behovet av andra material. Dtile fick tidigare i år sin första svenska återförsäljare. I år kom också serien Tile från den franska designstudion Unknown, Untitled. I en stramare estetik och sobrare färgskala än sina holländska föregångare gör de keramiska plattor med integrerade ljuskällor och olika typer av krokar, hängare och förvaring. Vi ser fram emot fler smarta lösningar i keramik och spår en ljus framtid för keramiska plattor med integrerade funktioner.

Franska designstudion Unknown, Untitled bjuder på integrerade ljuskällor och olika typer av krokar, hängare och förvaring.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera