Form och funktion i Kungsbacka badhus

En storskalig badanläggning som smälter in i landskapet och för en dialog med omgivande byggnader. En högteknologisk simhall som också känns trygg, ombonad och välkomnande. En stram exteriör, men inte utan inslag av färg och lekfullhet. Det var uppdraget för gestaltningen av nya Kungsbacka badhus.

Kungsbackas nya badhus ligger i Aranäs i den södra delen av staden och utgör tillsammans med flera andra idrottshallar och en park Kungsbacka sportcenter. De Göteborgsbaserade arkitekterna på We Group, som varit specialiserade på simhallar sedan 1980-talet, har ritat ett badhus som är både tekniskt avancerat och välkomnande för besökare i alla åldrar.

– Badhus kräver en speciell inlevelse. Man är avklädd och oskyddad. Det ligger på oss att skapa en miljö där människor trots det känner sig bekväma och trivs. Vi har försökt åstadkomma en ombonad miljö, framförallt genom en blandning av material, en variation i kulörer och i rumsligheternas storlek och med inslag av växtlighet, säger Axel Robach, arkitekt på We Group.

Tack vare stor variation av både material och kulörer har arkitekterna We Group lyckats skapa ett ombonat badhus som känns inbjudande.

Konstnären Mari Rantanen har satt sin prägel

För att landa fint i sammanhanget och tona ner den storskaliga byggnaden ville man ha en sober fasad. Betong fick bli materialet. Samtidigt uteslöt man inte ett mått av lekfullhet. Det kom i form av ett färgstarkt verk i keramik av den finska konstnären Mari Rantanen. Den som är bekant med hennes konst sedan tidigare känner igen den djärva färgskala och de abstrakta mönster som blivit hennes signum.

– Huset är väldigt stort och blir nästan som ett eget kvarter i staden. Vi har försökt bryta upp det för att få en stadsmässighet och skapa intrycket av en mindre skala. Vi har delat upp byggnaden i ljusa och mörka volymer, och konstverket i klinker blir ett roligt och lite lekfullt inslag som vi delvis anpassade den övriga fasaden kring.

”Konstverket i klinker blir ett roligt och lite lekfullt inslag som vi delvis anpassade den övriga fasaden kring.”

Kungsbacka badhus

Det unika i projektet med Kungsbacka badhus är valet av keramik både på insidan och utsidan. Konstverket signerat Mari Rantanen ger den stora byggnaden en lekfull prägel.

Föga förvånande är det keramiska verket på fasaden bara en försmak av den uppvisning i materialets möjligheter som väntar på insidan. Förutom bassängrummen och själva bassängerna har man också valt att klä exempelvis bänkarna i omklädningsrummen i klinker och ångbadet har, förutom klinker på golvet, också både väggar och tak i mosaik.

– Vi har valt klinker till alla bassänger, trappor, golv och omklädningsrum. Eftersom det är våta ytor så låter vi ofta klinkern fortsätta en bit upp på väggen. Vi väljer ofta klinker till bänkar. Det är ett tåligt material som är enkelt att hålla rent. Vi murar upp bänkarna, klär dem med klinker och ställer skåp ovanpå. Det blir väldigt snyggt.

Utanför kungsbacka badhus

Elegans och lekfulla former möter besökarna redan innan de kliver in i Kungsbackas nya stolthet.

Familjebadet sticker ut i Kungsbacka badhus

I familjedelen får mosaiken forma mönster med inspiration från den omgivande naturen. Här trängs blommor med huggormar i en lekfull och färgstark design.

– Mosaiken bjuder ju på fantastiska möjligheter att skapa mönster. Här är det lite mer färgstarkt och vi har jobbat en del med kontraster. Man har verkligen valt att satsa på familjebadet för att det ska bli fint och inbjudande där.

I foajén hade man först tänkt använda betong, men även här blev det tillslut klinker som ytskikt.

– Vi valde en väldigt fin, lite mörkare klinkerplatta med betongutseende och lite större mått, 80 x 80 cm. Här passade vi på att gå upp lite i format eftersom man inte behöver ta hänsyn till rännor och annat, och det inte blir så mycket skärande. Det har verkligen varit fantastiskt att få följa plattsättarnas arbete. De har gjort en enorm insats i det här projektet.

Naturnära och ombonat intryck

De många keramiska ytorna har också ställt höga krav på arkitekterna.

– Klinker kräver mycket ritande. Man ritar ju igenom golven och hur plattorna ska ligga på ett annat sätt än vad man gjort med många andra material. Vi har också ägnat oss mycket åt bassängdetaljerna och de platser där olika typer av klinker möts. Ytskikten är ju en stor del av rummens helhetsintryck.

Bastu i Kungsbacka badhus

Utöver de över 100 olika keramikplattorna har We Group jobbat mycket med trä för att få in en naturnära känsla i badhuset.

I övrigt är det mycket trä i simhallen. Tillsammans med keramiken ger det ett naturnära, varm och ombonat intryck.

– Den största utmaningen var att göra de stora rummen behagliga att vara i. Hur får man människor att trivas? Material, färgsättning och belysning är centralt. Här spelar klinkergolven och träet en viktig roll. De skapar en ombonad enkelhet och bidrar stort till att man trivs och vill vistas i rummen.

”Hur får man människor att trivas? Material, färgsättning och belysning är centralt.”

En annan viktig del är ljussättningen.

– Matt keramik kan belysas på ett sätt som skapar trygghet och som gör att man inte känner sig utsatt. Värme, jord, vatten. Det är något som knyter an till oss som människor.

Axel Robach tycker att man lyckats väl med att skapa en simhall som är både tekniskt avancerad, lekfull och rolig i sitt uttryck, och välkomnande.

– Huset har höga ambitioner vad gäller innehållet och jag är nöjd med den variation vi lyckats åstadkomma och hur de olika funktionerna går in i varandra på ett bra sätt.

I magasinet Lera nummer 2 2020 kan du se fler bilder från badhuset. Klicka här!

Projektfakta


Projekt: Kungsbacka badhus
Plats: Kungsbacka Arkitekter:
We Group (förslagshandlingar: Norconsult)
Årtal: 2020
Omfattning: 12 300 kvm

Keramikfakta


117 olika klinker- och mosaikplattor från 1,2 x 1,2 cm till 80 x 80 cm i ett 30-tal kulörer från CC Höganäs och Interni.

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera