Kakelspaning: inspireras av dova nyanser och ombonat vitt

Magasinet Leras stylist Josefin Tolstoy inspireras av två tydliga färg- och kakeltrender. Dova nyanser i en uttrycksfull 70-tals palett och ombonade nyanser av vitt visar vägen till vårens vackraste keramik.

I vår lyser två parallella trender tydligt. Vi inspireras av 1970-talets starka färger, fast nu i en mer dämpad och mättad version och samtidigt av det varmt vita och handgjorda. Stylist Josefin Tolstoy har i sina bilder tolkat dessa trender och berättar om ursprunget till sin inspiration.

– Det är så roligt att pigmentsfylld färg är tillbaks igen. Efter en lång tid då naturens nyanser har varit i fokus kommer nu colour blocking allt mer. Det vill säga trenden att skapa rum, eller ytor, med hjälp av olika starkare färger. Kakel och klinker är perfekta material att använda sig av när man vill uppnå en sådan färgrik effekt.

Sobra nyanser av lila och blått blandas fint ihop med varmt gult och rött. Ett resultat som både blir färgfyllt och estetiskt lugnt för ögat.

– Eftersom färgerna är mättade tar de inte så stor fokus, utan tillför ett lugnt uttryck. Du kan måla taket i en färg, listerna i en annan och ha kakel på väggen eller på en bordsskiva i en tredje nyans, säger Josefin.

Längtan efter den rena leran

Naturen som en stark färginspiratör lever vidare även i vår. Nyanser av vitt och beige blandas och blir tillsammans ombonat och varmt hemtrevligt.

– Det vita står för längtan efter hantverk och den rena leran. Färgerna är lite råa och putsade, nästan som tagna från ett galleri. Influenserna kommer från naturens stora vidder och från dess lugna nyanser som beige och varmt vitt. Jag tycker att de två väldigt olika trenderna kompletterar varandra fint och är lekfulla på sina egna vis, avslutar Josefin.

Läs mer
Eklektisk elegans
Illusionism

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera