När keramiken tar plats på balkong och uteplats

Allt började med 130 kvadratmeter 60×120-platttor i källaren. Sen fick plattorna ta plats i andra rum, i garaget, på balkongerna och till sist på den fantastiska uteplatsen med utsikt över Öresund.

På Höganäsgatan i Helsingborg har byggkeramiken fått tala sitt mest övertygande språk. Det hela började med en källare med klinker på golvet. Resultatet blev så bra att husägaren Peter gärna ville se keramik även på balkongerna och på den stora terrassen med fantastisk utsikt över Helsingborgs inlopp.

– Jag har haft en väldigt bra dialog med Peter. När jag och Lena från Svenska Kakel kom med förslaget att lägga plattor även utomhus nappade han direkt. Vi valde två centimeter tjocka, halkfria 30×120-plattor som har fått styra terrassens form. Plattorna börjar inne vid huset och längden på dem har avgjort var terrassen slutar, säger Patrik Andersen på Helsingborgs Golv & Kakel.

Ett fantastiskt slutresultat
Plattorna har lagts på justerbara plastfötter och måttskurits vid trappan och stuprännorna.

– Plastfötterna kan justeras i höjdnivå och placeras på i princip vilket underlag som helst. Eftersom det inte finns någon fog rinner vattnet dessutom lätt mellan plattorna. Jag är så nöjd med resultatet. Ett häftigt slutresultat vid ett spektakulärt hus med en häpnadsväckande utsikt, avslutar Patrik.

 

Så gjorde Patrik och hans kollegor

1. Planering och verktyg. Planera gärna efter plattornas storlek, då slipper du onödiga skärningar på avslut och sidor. Plattorna är hårdare än vanliga plattor vilket alla kakelskärare inte klarar av.

2. Underlaget. Jobba alltid på ett hårt pressat underlag. Det får gärna ligga exempelvis cementplattor i
botten så att inte underlaget under sätter sig till vintern.

3. Plastfötterna. Plastfötterna finns i olika modeller och storlekar. Arbetet blir enklast om du väljer ett alternativ som är justerbara uppifrån med nyckel. Får du det jämnt från början blir jobbet enkelt.

Projektfakta


Plattsättare: Patrik Andersen, Helsingborgs Golv & Kakel.
Projekt: Privatbostad i Helsingborg.
Keramik: Mirage, Signature Artico SI 01.
Format: 30×120 cm.
Leverantör: Svenska Kakel.

Läs även
Inred uteplatsen i keramik
Sol, vin och vatten

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera