Kaklat för hantverkskänslan

Daniel Östman är möbelformgivare och inredningsdesigner med lång erfarenhet av att formge möbler specifikt för projekten. Förra året skapade han ett uppmärksammat bord för en butiksinredning – och upptäckte själv det keramiska materialets tjusning.

Att klä möbler i keramik är inte så vanligt. Men på senare tid har fler och fler upptäckt materialets kvaliteter även inom möbelformgivning. Daniel Östman är möbel- och inredningsdesigner. Förra året gjorde han, tillsammans med arkitekterna på Hultman-Vogt, ett showroom åt nätbutiken Singular Society. Som kronan på verket fick lokalen ett bord klätt i keramiska plattor.

– Jag är möbeldesigner i grunden och tog examen från Malmstensskolan 1998. Sedan har det blivit så att jag jobbar med hela inredningskoncept, men även i de projekten ritar jag ofta möbler specifikt för inredningen.

Bild Gustaf Svanberg

Möbel med unikt keramiskt utryck

Till Singular Societys showroom ville man att det skulle vara tydligt att bordet var en del av butikens inredning, och därmed inte till salu. Lösningen blev att skapa en möbel med ett unikt uttryck och hantverkskänsla, en form av konstverk till lokalen.

– Jag hade egentligen inte en så nära relation till det keramiska materialet innan. Det jag uppskattar med keramik är när man ser att det finns en hand med i bilden. När materialet tar fram färgen på ett annat sätt än vad andra material kan göra. Det är som att se en vacker vas, man vill åt känslan i glasyren. Möjligheterna att leka med struktur och färg fick mig att vilja välja keramik här.

Och ett hantverk är det verkligen. Stommen byggdes i trä som först kläddes i frigolit och därefter i keramiska plattor.

– Det blir ju verkligen en hantverksprocess och ett unikt föremål. Det väger ofantligt mycket och är inte heller helt billigt att bygga.

”Jag ville ha den helgjutna känslan, inte bara ett bord med keramisk skiva.”

De blekgrå plattorna är tillverkade av holländska Dtile, som gjort sig ett namn på sina karaktäristiska plattor med rundade hörn, och levererades av Svenska Kakel.

– Jag hade velat göra egna plattor, och pratade först med en kille som bränner själv i vedeldad ugn, men insåg att det inte fanns tid. Då började jag leta efter en färdig platta och hittade det jag sökte hos Dtile. Så jag ritade bordet utifrån plattans dimensioner och fick hjälp av en plattsättare att montera dem. Jag ville ha den helgjutna känslan, inte bara ett bord med keramisk skiva.

Daniel Östman är nöjd med sin första möbel i keramik och tycker att materialet har gett bordet en udda och ovanlig karaktär. Han har dessutom fått flera förfrågningar från personer som vill beställa någonting liknande.

– De stora fördelarna med materialet är djupet i färgen och känslan i glasyren. Tillverkningen är en väldigt intressant process och där finns traditioner och en estetik att ösa ur. Det är udda och ovanligt med möbler i keramik.

Text Hedvig Andersson

Läs mer här
Rätt platta på rätt plats
Blankt eller matt kakel

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera