60-tals inspirerat i Moskva

Ett mindre kontor i Moskva inreddes med dämpade jordiga nyanser, framträdande keramik och raka linjer. Resultatet blev en arbetsplats som känns både inbjudande och modernt avskalad.

Det ryska arkitektkontoret Dvekati fick i uppdrag av en pr-byrå att på 45 kvadratmeter och två månader skapa ett snyggt och funktionellt kontor med plats för sex till åtta medarbetare, mötesyta och kök i ett hus i Moskva byggt 1927. Utmaningen antogs och man valde att hämta inspiration från 1960-talets funktionalistiska estetik och raka linjer, och särskilt från de ryska forskningsinstituten från den här tiden.

Man delade in den begränsade ytan i tre för att möta varje enskild funktion för sig. Kaklade rumsavskiljare och odlingslådor i en sval beige kulör skapar rum i rummet och gör det möjligt att tydligt separera ytorna från varandra utan att kompromissa med lokalens rymd och ljusinsläpp. Keramiken får en framträdande roll tillsammans med inslag av klarblå och roströda toner i en interiör med inspiration från sovjetisk modernism. Man har också tillåtit sig att leka med geometriska former på både väggar och golv. Resultatet är en kvadratsmart och avskalad kontorsinredning som präglas av få material i en återhållsam färgskala.

Bild Polina Poludkina

Projektfakta


Projekt: Kontor
Plats: Moskva
Årtal: 2020
Arkitekt: Dvekati
Omfattning: 45 kvm

Läs mer
Rutigt kontor med mosaik
Klinker på kontoret

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera