Summan av mosaikdelarna

På en husvägg i Järfälla i Stockholm har konstnärsduon Hanna Westin Skogh och Emelie Solklippa skapat sju verk i mosaik som med sagobokens magi väcker motiven till liv.

Hanna Westin Skogh och Emelie Solklippa startade 2008 Mosaic Sweden, som bland annat ägnar sig åt konstnärliga utsmyckningar i mosaik. I början av året stod det senaste projektet klart. En fasadutsmyckning till ett bostadshus och en förskola i Järfälla på uppdrag av bostadsbolaget JM.

– Vi fick ganska fria händer. De ville ha ett böljande tema, men utöver det var de öppna för förslag. Eftersom kvarteret heter Havreflingan tog vi fasta på det och arbetade ut idén med ett havrefält tillsammans, berättar Hanna Westin Skogh.

Under en vistelse på västkusten fick Emelie Solklippa möjlighet att studera havrefältens skiftningar under dygnet.

– Jag gick ut och fotade morgon och kväll och fångade det stora böljande fältet i både gryning och skymning, berättar hon. Verket består av sju motiv i mosaik, och förutom det böljande havrefältet syns bland annat tranor och rådjur i en storslagen nyans- och detaljrikedom. När man arbetar med konstnärlig gestaltning i mosaik finns två tekniker att välja på, pixlad teknik där man använder hela bitar, eller handklippt där man anpassar bitarna med mosaiktång. Att skapa motiv i mosaik ställer höga krav på plattsättarna.

– Vi jobbar alltid med samma firma, Julias Platt. Minst en av oss är också på plats när motiven monteras eftersom man kan behöva göra mindre justeringar.

Hanna Westin Skogh tycker sig se ett ökat intresse för både konstnärliga utsmyckningar som en del av arkitekturen och för mosaik.

– Det beror kanske på att det är ett så uppskattat material bland allmänheten. Varje bit är som ett smycke i sig, och beroende hur ljuset skiftar så förändras ytan. Det är roligt att se mer av det i offentlig miljö.

Text Hedvig Andersson Foto Klas Sjöberg

Projektfakta


Projekt: Havreflingan
Plats: Stockholm
Årtal: 2021
Arkitekt: Ettelva Arkitekter
Konstnärlig gestaltning: Mosaic Sweden (Solklippa & Skogh)
Omfattning: 7 Motiv

Läs mer
Sandells storslagna fasad
Keramik som lyser upp

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera