Årets keramiktrender från kakelmässan i Cersaie

Nyanser av grönt och plattor med naturstenskänsla. Det är några av de mest lysande trenderna när kakelmässan i Cersaie äntligen öppnade upp dörrarna igen efter pandemin.

Efter förra årets pandemiuppehåll var det återigen dags för den stora kakelmässan i Cersaie. Över 600 utställare samlades den 26 till 30:e september i Bologna för att visa upp nyheter inom byggkeramik och design. Vi har pratat med Malin Olsson på Lhådös Kakel, som i år övervakade mässan på distans. Hon ger sin bild på vad hon ser för tydliga trender inför 2022.

– Det vi ser mest av just nu är färgen grönt. Både på keramiska skivor med kolmårdsmarmorkänsla och i kakel och klinker, det är grönt överallt. Förutom det fortsätter trenden med vita skivor med marmorkänsla och så syns de naturstensliknande plattorna fortsatt mycket. Och detta är inte bara i badrum, utan även i kök och i hallar.

 

Gröna nyanser hos italienska Marazzi.

Stora keramiska skivor med naturstenskänsla, Fårö från Lhådös Kakel.

Det tar ett tag för nyheter på en mässa att nå fram till konsument. Vad säljer ni mest av just nu?

– Många av de som kommer in till oss vill göra något roligt och senast idag ritade jag ett helkaklat badrum i just grönt, så det är mycket färg även här. Det är också väldigt inne med rektangulära plattor, både i format 6×24 och 5×20. Du kan göra så otroligt mycket med en platta i detta format, både lägga dem rakt, stående, i halvförband och i fiskbensmönster. Det är helt klart ett betydligt mer kreativt användande av keramik nu än för bara något år sedan.

Granitkeramik inspirerad av svenska kolmårdsmarmorn från Bricmate.

Keramiska skivan Slite från Lhådös Kakel.

Läs mer
Bioaktiv keramik
7 trender för framtidens badrum

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera