Storskaliga planer

Storformatsplattorna är här för att stanna. Med rejäla mått följer nya användningsområden, men även nya utmaningar. Slutresultatet blir storslaget.

När köket i Lund skulle renoveras gick valet till att använda sig av keramiska skivor. Och att få in dem i köket var en utmaning för Årets Plattsättare Björn Bäckström på XXL Keramik i Veberöd. Storleken på plattorna var hela 120 x 278 cm och då lägenheten ligger på tredje våningen blev lösningen att använda sig av en gaffeltruck och ta in dem genom fönstret.

Keramiska skivor med marmorkänsla tål det mesta, bland annat syrliga citroner, hårda stötar och vassa föremål.

För att undvika stötar och skador mot fönsterkanten fick plattan som var bredare än fönsteröppningen vridas diagonalt och föras in genom fönstret med millimeterprecision. Sedan var det bara att sätta i gång att skapa den marmorlika bänkskivan med profil i blank mässing runtom.

– Jag hade just gjort klart badrummet i lägenheten då kunden berättade att han funderade på att köpa en massiv bänkskiva av marmor som skulle kosta cirka 80 000 kr. Jag föreslog denna lösning och han var öppen för mina förslag. Han frågade om jag gjort det förut och då svarade jag som Pippi brukar göra – att det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert! Kunden litade på mig och sa att nu kör vi.

Den stora marmorliknande skivan har en profil i mässing runtom.

Projektfakta


Plattsättare: Björn Bäckström
Projekt: Privatbostad i Lund
Keramik: Mirage, Signature Artico SI 01
Format: Granitkeramik i storlek 120 x 278 cm
Leverantör: XXL Keramik

Läs mer
När keramiken tar plats
Konstnärlig utsmyckning

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera