Skyskrapa i färgnyanser

Ett av Sveriges högsta bostadshus Kronprinsen i Malmö, byggt på 1960-talet, håller just nu på att få en ny färgskiftande fasad. Det är ett projekt som kräver sina speciallösningar.

I centrala Malmö sträcker den sig ståtligt upp mot himlen, hela 82 meter hög, skyskrapan Kronprinsen. Innehållandes både köpcentrum och lägenheter har den sedan 1960-talet bidragit till stadsbilden och i många år var den Skandinaviens högsta bostadshus.

Byggnaden Kronprinsen är över 80 meter hög. Det är ett stort projekt att få upp de nya fasadelementen.

När Niklas Andrén på United Link, agentur för internationella kakel- och klinkerföretag, fick frågan om de kunde ta fram en likadan platta som den som suttit på fasaden sedan huset byggdes, tänkte han direkt på ett av de företag han representerar, spanska Cevica.

– De hade kapacitet för att ta fram en platta med de egenskaper som efterfrågades. I arbetsprocessen har just färgmatchningen mot originalet varit oerhört viktig. Varje platta måste ligga på exakt samma ställe som innan renoveringen, vilket har gjort att vi arbetat efter bestämda scheman och sedan manuellt lagt alla plattor på rätt position, säger Niklas.

Enkelt förklarat görs ett nytt skal som byggs på det gamla skalet. För att få de nya fasadelementen på plats har hål borrats i den befintliga fasaden och beslag satts upp som de nya elementen monteras på.
Alla beslag sitter i vertikala linjer och en monterad räls ser till att de nya elementen glider in precist och smidigt. Projekteringsmässigt är Kronprinsen en spännande utmaning. En klinkerstorlek på 45×94 cm togs fram. Alla plattor på hela byggnaden är hela. Inte en enda är skuren.

– Det var även viktigt att den framtagna plattan var frosttålig, så valet föll på en som absorberar vatten till mindre än 0,5 procent.

Plattsättaren Alicia Carlsson arbetar i fabriken i Hultsfred. Där sätts plattorna på de specialbyggda fasadelementen.

Eftersom det ligger ett köpcentrum under själva bygget fick inte ställningar användas. Lösningen blev att med hjälp av vinschar låta monteringspersonalen åka upp tillsammans med elementet för att sedan låsa fast det med två beslag. Åtta element monteras om dagen, fyra dagar i veckan. Totalt monteras 1600 fasadelement. All plattsättning av elementen sker av personal som arbetar i fabriken i Hultsfred.

– Det är mycket som är intressant med detta stora projekt. Bland annat att man kan skapa en platta som ser likadan ut som den som gjordes för sextio år sedan. Jag har varit och tittat på Kronprinsen flera gånger under renoveringen. Byggnaden riktigt skiner. Den är ett viktigt landmärke för hela Malmö och jag ser det som ett konstverk som man nu renoverar, avslutar Niklas.

I arbetsprocessen har färgmatchningen mot originalet varit oerhört viktig.

Text Moa Samuelsson, foto Erik Thor och Christian Badenfelt.

Projektfakta


Projekt: Kronprinsen
Plats: Malmö
Fasadentreprenad: Fasadglas
Arkitekt: Fojab
Plattsättare: Fasadglas
Kakelagentur: United Link
Färdigställt: Mars 2022

Läs mer
Färgad fog ger effekt
Storslaget med storformat

 

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera