Estetik och innovation

En trång lokal med krånglig planlösning, det var utmaningen som arkitekterna på La Firme fick framför sig när kanadensiska Melk Café skulle arbetas fram.

Den kanadensiska byrån La Firme, i samarbete med Alexandre Baldwin, fick sig en ordentlig inredningsutmaning när de skulle ta sig an nya Melk Café i Montreal. Förutom att lokalen upplevdes som trång och var formad som en triangel hade den också en centralt belägen rundad vägg.

Ergonomiska nödvändigheter och finstämd estetik vägdes emot varandra och lösningar som kunderna nu i efterhand inte tänker på, men som gjorde mycket för att förstärka uppfattningen av rymd och yta, prioriterades. Mindre modeller av arbetsmaskiner användes för att inte ta onödig plats och material som keramik, trä och grönmålat stål valdes för att ge ett lågmält, men samtidigt naturligt intryck.

Golvet och de platsbyggda matsektionerna präglas av framträdande små vita plattor som tillsammans med den mörka fogen ger den klassiska estetiken av en stilfull cafékänsla. Plattorna håller även ihop hela lokalen till en enhet och skänker en enkelhet och en balans till en inredning som rent arkitektoniskt behövde innovativa lösningar.

Foto Ulysse Lemerise

Projektfakta


Projekt: Melk Café
Plats: Montreal
Årtal: 2019
Arkitekt: La Firme & Alexandre Baldwin
Omfattning: 100 kvm

Läs mer
Keramiskt kattliv med klös
Materialens mästare

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera