Keramik som inredning

Under höstens Design Week i Milano syntes tendensen att använda sig av byggkeramik på olika kreativa sätt tydligt. Materialet i sig gör valmöjligheterna oändliga. Susanna Wåhlin, inredningsarkitekt på Note Design Studio ger sin syn på den snabbt växande trenden.

I utställningslokalen Casa Mutina i Milano har italienska Mutina Ceramics skapat rum där konst och keramiska kollektioner kompletterar varandra. Casa Mutina är utformat som ett hem där Mutinas produkter kan upplevas i sina rätta element, resultatet är ett inspirerande showroom som huserar konstprojekt och samarbeten med internationella designers.

Under Milano Design Week i september visades utställningen Luigi Ghirri – Between the Lines, kuraterad av Sarah Cosulich som har en bakgrund som chef över den internationella konstmässan Artissima i Turin. Mutinas kollektioner hämtar ofta inspiration från modern konst och Between the Lines kombinerar fotografier av den italienska fotografen Luigi Ghirri med Mutinas kollektion DIN, skapad av den tyska industridesignern Konstantin Grcic.

 

– Färgerna och strukturerna i DIN-kollektionen visade sig vara en överraskande effektfull bakgrund till Ghirris fotografier och bidrog till oväntade tolkningar av dem. Bakgrunden och hela miljön skapade nya intryck tillsammans, säger Bianca Bertolissi på Mutina.

Mutina har samarbetat med Konstantin Grcic sedan 2015 vilket har resulterat i ett flertal keramiska kollektioner. DIN, som står för Deutsches Institut für Normung inspirerades av området Hansaviertel i Berlin som återuppbyggdes efter andra världskriget av arkitekter som Bauhausgrundaren Walter Gropius. Kollektionen erbjuder nya sätt att skapa modern plattsättning, plattorna finns i en stor variation av storlekar, alltid halva måtten av den föregående storleken och i åtta matchande kulörer som kan kombineras på oändliga vis.

Det är alltid så roligt att tänka utanför boxen, att använda byggkeramik i ett rum är ett sätt att få automatisk materialitet

Den keramiska delen av utställningen som visar DIN-kollektionen på Casa Mutina är ett exempel på de innovativa möjligheter som inredning med kakelplattor erbjuder.

– Vi är inte intresserade av trender, men vi är alltid intresserade av en bra produkt. Och vi är på konstant jakt efter inspiration och gör ständigt efterforskningar inom nya områden men vårt fokus är alltid detsamma, nämligen keramiken, säger Bianca Bertolissi.

Note Design Studio i Stockholm är även de aktuella med ett projekt där keramiken får ta plats i inredningsform, fyra kakelversioner av illustratören och formgivaren Stig Lindbergs mönster lanseras i höst. Susanna Wåhlin är inredningsarkitekt på Note Design Studio. Note har samarbetat med svenska Bricmate, specialiserade inom granitkeramik och ofta inspirerade av skandinavisk natur och kultur.

Susanna Wåhlin är inredningsarkitekt på Note Design Studio.

– Det är alltid så roligt att tänka utanför boxen, att använda byggkeramik i ett rum är ett sätt att få automatisk materialitet och man kan dra nytta av de naturliga mönster som inredning med kakel och klinker innebär, säger Susanna.

Note har skapat en ny färgskala baserad på och inspirerad av Lindbergs design, den keramiska kollektionen kan med fördel användas på samma sätt som en tapet för att förstärka ett uttryck och ge nya intryck.

– Det finns mycket inspiration att hämta från länder som Spanien och Italien, där begränsas inte användningen av keramiken till exempelvis badrum och kök utan kan användas även i vardagsrumsgolven i rika mönster. Hårdheten hos klinker och kakelplattor påverkar framför allt akustiken i ett rum, så alltför stora kakellagda ytor kan få ljudet att studsa men som del av inredningen är keramik som material så gränslöst användbart, säger Susanna.

Kollektionen går i en färgskala som innehåller kalla, varma och neutrala färger tänkta att kunna matchas med varandra. Note Design Studio fick en viss designfrihet i sitt uppdrag att kuratera kollektionen. Susanna Wåhlin menar att användningsområdet är precis som Stig Lindbergs mönsterskatt, oändligt.

–Vi tänker stort, plattorna ska passa för allt från en tunnelbanestation till ett sovrum. Därför valde vi två ganska diskreta mönster och två mer uttrycksfulla. Man ska känna sig fri att välja det som passar rummet, vi har gjort en verktygspalett för det. Inredning har generellt blivit mer vågat de senaste åren och gått från det skandinaviska ljusa till att våga smycka och klä rum med fler och rikare material och där passar kaklet in, säger hon.

Läs mer
Årets keramiktrender
Återvunna plattor med stil

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera