Lekfull eskapism

Det lokala arkitektkontoret Kingston Lafferty Design står bakom restaurangen Cinnamon i irländska  Dublin. Med en pastellfärgad palett, en stor portion lekfullhet och en överdimensionerad skala erbjuds en stunds verklighetsflykt.

En krögare i Dublin stod för några år sedan inför att öppna sin tredje restaurang, och ville komma bort från den vintage-estetik som präglade de två första. Tilltalad av den lågmälda detaljrikedom, geometriska lekfullhet och medvetna färgsättning som sedan 2010 utmärkt Kingston Lafferty Design valde han att engagera de lokala inredningsarkitekterna.

– Uppdragsgivaren ville ha en inredning som fångar människors uppmärksamhet och blir en destination i området. Ballsbridge, där restaurangen ligger, präglas av exklusiva butiker och restauranger. Vi ville stå ut med lekfullhet och en lite barnslig färgskala som skapar en surrealistisk känsla och erbjuder en sorts eskapism, säger arkitektkontorets grundare Roisin Lafferty.

Restaurangen präglas av en pastellig färgskala i rosa, blått och mintgrönt. Till det läggs vinrött och en mörkare grön kulör för att, som Roisin Lafferty säger, ankra den poppiga paletten.

– Vi valde att utgå från en femininitet och började med en puderrosa kulör. Det ska vara drömlikt och lite barnsligt. Sedan lade vi till mintgrönt för att skapa den här sockriga godisbutikskänslan. Men vi ville också ankra den stilen med rödbrunt och en mörkare grön, fortsätter hon.

Mycket av inredningen är ritad av Kingston Lafferty specifikt för Cinnamon. Här har man valt att skapa effekter med runda former, men också med de många keramiska plattornas rätlinjiga geometri. Oräkneliga runda speglar radar upp sig längs väggarna och kompletteras med rundade soffor och bord. Kronan på verket blir de vita, klotformade glasarmaturerna som ska leda tankarna till klubbor. Tillbaka i godisbutiken, alltså. Som fond har man valt keramiska plattor i mintgrönt, mörkgrönt och blått med en fog som matchar de rödbruna väggarna.

–Nyckeln är en repetition i intrycken, att samma saker hela tiden återkommer. Vi har arbetat med enkla former och ville skapa en överdimensionerad skala, så att man även som vuxen känner sig omsluten av platsen. Det bidrar till en surrealistisk känsla och till den eskapism som vi velat erbjuda. Det händer mycket i interiören som du upptäcker efterhand, ju längre du vistas där.

Roisin Lafferty arbetar gärna med det keramiska materialet och beskriver med stor entusiasm de fördelar och möjligheter det bjuder på.

–Med de keramiska plattorna får man en underbar geometri. Jag älskar deras linjära natur. Jag älskar texturen och hur man kan forma olika mönster med dem. Det är få material som ger samma effekt och den känslan man får av den glaserade ytan. På golvet har vi till exempel satt in keramiska plattor i cementen och på så sätt skapat runda mönster. Dessutom är det här ett ställe med många besökare, och framför allt många barn. Det måste vara hållbart och lätt att hålla rent.

Trots att interiören präglas av ett enkelt och lekfullt uttryck var det allt annat än enkelt för Kingston Lafferty att omsätta sin vision i praktiken. Både utrymmet och budgeten var begränsade vilket bjöd arkitekterna på utmaningar.

–Lokalen var en butik innan det blev restaurang, och ytan var väldigt liten. Hade vi inte
satt in en mezzanin så hade köket tagit upp hela bottenvåningen. Men genom att placera köket där uppe kunde vi maxa antalet sittplatser på entréplan och behålla takhöjden på fyra meter i främre delen av lokalen. En bonus är att vi fick till en ombonad och intim del under mezzaninen.

Foto Ruth Maria Murphy, text Hedvig Andersson.

Med en begränsad budget fick de också slå vakt om att designambitionen inte gick förlorad när pengar skulle sparas.

– Vi försöker alltid se till att våra uppdragsgivare får ut så mycket som möjligt av sin budget. Den här gången var vi tvungna att byta ut vissa material för att designidén skulle gå att genomföra. Jag är glad över att vi lyckades göra det utan att vår vision gick förlorad på vägen.

Hon är märkbart nöjd med resultatet.
–Jag är stolt över vad vi lyckats göra här. Jag är särskilt förtjust i effekten av de runda lamporna mot de kaklade ytorna. Det är ett lättsamt ställe med en enkelhet i designen, även om det var komplext att lösa, konstaterar hon.

Projektfakta


Projekt: Cinnamon
Plats: Dublin
Årtal: 2020
Arkitekt: Kingston Lafferty Design
Omfattning: 231 kvm

Läs mer
Reflekterande ränder
Finstämt modernt

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera