Reflekterande ränder

En randig keramisk fasad som symboliserar originalitet och individualitet och en spegelpanel som reflekterar himlen. Det blev resultatet när designduon ABLM Arquitectos tog sig an omgörningen av en skola i spanska Salamanca.

Skolan i Salamanca i Spanien har fått sig en minst sagt iögonfallande omgörning av den spanska designstudion ABLM Arquitectos. För att skapa känslan av en nästan osynlig skola har den låga byggnadens övervåning klätts med spegelpanel och den nedre våningen är randigt draperad med färgsprakande plattor. De sju använda nyanserna, från rosa till grönt, är valda av keramikern Toni Cumella och symboliserar originalitet och varje skolelevs individualitet. Den arkitektoniska tanken bakom renoveringen av skolan är en reflektion över hur barn får lov att anpassa sig till den fysiska plats som samhället ger dem. Spegelpanelen reflekterar himlen och byggnadens omgivning och de keramiska plattorna hjälper till att grunda huskroppen och sprider färgenergi. Tillsammans bildar de både ett modernt avtryck och en påminnelse om att det är barnen som ska vara i fokus på den plats som är en av de viktigaste i deras liv.

Foto Miguel de Guzman

Projektfakta


Projekt: The Almost Invisible School
Plats: Salamanca
Årtal: 2017
Arkitekt: ABLM Arquitectos
Omfattning: 2 618 kvm

Läs mer
Estetik och innovation
Rustik elegans

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera