Stilfulla plattor i taket

Att arbeta med storformatsplattor hänger på millimetern. Och ett duschtak med plattor kräver både styrka och strategi. Vi har hälsat på en familj i Helsingborg som fick sig en rejäl utmaning när de renoverade sitt badrum.

Sätta och lägga plattor på väggar och golv är en sak, men hur får man upp storskaliga plattor i taket? Det vet Indir ”Indy” Velic på Malmö City Plattbesättning AB som nyligen monterat plattor på vägg, golv och tak i ett badrum i en 1920-tals villa i Helsingborg. Jobbet innebar minimala marginaler och tunga lyft, så det är tur att han älskar utmaningar.

– Det finns inget som helst utrymme – vare sig för att något går fel eller att något går sönder. Så här stora plattor kräver kraft att hantera, vi var tre personer som satte fast plattan i taket i duschen, säger han.

En platta av den här kvaliteten och storleken kostar ungefär 2500 kronor och sen får man lägga på en kostnad för frakten och de verktyg som behövs för att kunna lyfta dem.

– Vi använde oss av våtrumsskiva till takets underlag och använde fix. Till sist körde jag lim runt hela ramen för säkerhets skull. När jag monterade upp plattan mot taket använde jag mig av stöttor som fick stå i en hel vecka för att få den ordentligt på plats, berättar Indir.
Efterfrågan på riktigt stora plattor ökar alltmer, men de kräver mycket av sin plattsättare.
– Man måste ha kunskap innan man sätter i gång och sen gäller det att man har tålamod, säger Indir.

Foto Klas Sjöberg Text Hanna Mellin

Läs mer
Villa på vattnet
Finstämt modernt

 

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera