Tre plattnyheter!

Färgade plattor som tillsammans bildar ett konstverk, keramik med sober naturstenskänsla och en kakelserie med skulptural tredimensionalitet. Vi har tittat närmare på tre av vårens inspirerande plattnyheter.

Trenden att använda sig av keramik i fler rum än kök- och badrum fortsätter och allt fler upptäcker materialets oändliga möjligheter till variation och uttryck. Danska företaget File under pop är experter just inom detta område och skapar både nytänkande keramiska miljöer, stilleben och inredningsdetaljer, som detta stilfulla konstverk gjort av kakel.

Kakelplattor från File under pop.

Centros plattserie Karaktär har ett innovativt stenutseende och finns i flera olika storlekar och färger, mer diskret i de ljusa nyanserna och djärvare i de mörkare. Mönstret är varierande och ger en levande och unik känsla. Och hur skönt är det inte att det keramiska golvet klarar av både hårda stötar och tuffa fläckar, plus är underhållsfritt, lätt att städa och håller sig lika snyggt år efter år.

Plattor från serien Karaktär, Centro.

I Svenska Kakels nya serie Marea får plattorna en skulpturell tredimensionalitet. Utmärkande är förhållandet mellan plattan och utrymmet som definieras av linjer och volymer inspirerad av havet och dess rörelser: slät (Marea), konkav (Bassa-marea) och konvex (Alta-marea). Formatet är 7,5×30 cm och den finns tillgänglig i sex milda kulörer.

Serien Marea, Svenska Kakel.

Läs mer
Kakelspaning: Taktila avtryck
Två stilfulla boktips inom arkitektur

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera