Villa på vattnet

Flytande hus av högsta kvalitet byggs av kunnig personal i Västervik. Det krävs att man kan sitt jobb när sista steget av bygget sker på vattnet.

I en fabrik i Västervik byggs de populära flytande villorna som efter leverans till kund både står ståtligt snygga och stadigt säkra på vattnet runtom hela Sverige. Johan Olofsson är VD på Aqua Floating Group, företaget bakom dessa alltmer efterfrågade permanenta bostäder.

– Jag började mitt arbete här hösten 2021, innan dess har jag haft en mångårig kontakt med killarna som driver företaget och jag tror mycket på idén att utveckla marina byggnationer som ett komplement till landbyggnation, säger Johan.

Aqua Floating Group har två affärsområden. Det ena är att producera bostäder och andra byggnader som står på vattnet, framför allt villor, men även parhus och restauranger. Det andra är byggnationer till hamnar, som till exempel pirer, broar och miljöstationer.

Anders Henriksson är plattsättare och arbetar med att färdigställa en flytande villa.

– Villorna bygger vi efter en order där vi utgår från vårt standardsortiment och sedan utvecklas detta vidare då kunderna har egna tillval och önskemål. Fram till nu har vi producerat ungefär femtio flytande bostäder, säger Johan.

Det som krävs för att få tillstånd till en flytande villa är vanligtvis ett bygglov som möjliggör byggnation på vatten. En bit mark styckas av, fast på vattnet.

– Detta ska inte förväxlas med en husbåt som man kan köra runt med, utan våra hus har en permanent boplats. Oftast är husen någonstans mellan 80-250 kvadrat. Framåt tittar vi på att bygga ett hus som är närmare 400 kvadrat.

I drygt tio år har fabriken fungerat i sin nuvarande form. Nu byggs en ny fabrik som binder ihop land och vatten. Den nya fabriken kommer ha flerdubblad kapacitet och flexibilitet. Även all plattsättning av badrummen sker i Västervik. Materialet som använts är samma som vid arbete på land, det som bland annat skiljer sig åt är säkerställandet av att plattorna ligger i rätt linje.

– Plattsättningen köper vi in på kundorder när det behövs och vi har ungefär tre plattsättare
som jobbar för oss regelbundet. En situation som skiljer sig från plattsättning från land är att det inte går att ta fram ett vattenpass och se direkt hur arbetet ska utföras, utan man måste kontrollmäta några referenspunkter. Vid vissa tidpunkter under byggnationen kan allting inte vara i våg. Det är väldigt kunnig personal som ser till att våra leveranser kan ske med högsta kvalitet och med en stor säkerhet till kunderna.

Läs mer
Skyskrapa i färgnyanser
Storslagen detaljrikedom hos Aira

 

 

 

 

 

 

Få alla nummer av Lera och/eller Plattform i brevlådan och ett digitalt nyhetsbrev.

Jag vill prenumerera gratis

Teckna en gratis prenumeration på tidningarna Lera och Plattform och vårt digitala nyhetsbrev till arkitekter.

Ja tack, jag vill prenumerera