Kakelpodden

I vår podcast Kakelpodden intervjuar vi intressanta personer och tar upp aktuella branschfrågor. Vi pratar om  produktnyheter, bjuder på trendspaningar och mycket annat.
Här nedan kan du lyssna på alla avsnitt.

 

Temaavsnitt 2022-05-06. Plattsättning utomhus
Klinker och andra plattor blir allt vanligare på terrasser, balkonger och andra utomhusområdet blir allt vanligare. I det här avsnittet reder vi ut vilka möjligheter som finns och vad man bör tänka på för ett perfekt resultat.

Temaavsnitt 2022-04-13. Golvbrunnar
Golvbrunnen är en av de känsligaste punkterna när det gäller att få ett våtrum tätt. Här tar vi upp problematiken runt detta.


#28. 2022-03-29
Här pratar vi tätskikt och reder ut vilka olika typer som finns.


#27. 2022-03-01
I detta avsnitt pratar vi bland annat om vikten av att välja rätt underlagsskivor.

Temaavsnitt 2022-02-08. Årets plattsättare
I detta avsnitt pratat vi om tävlingen årets plattsättare och träffar några av vinnarna.

#26. 2022-01-19
I årets första avsnitt reder vi ut lite begrepp kring specialplattor. Halksäkerhet, olika klassifieringar och användningsområden.

#25. 2021-12-08
I årets sista avsnitt får vi bra tips på hur man kan inreda sin plattsättarbil, svar på några vanliga frågor och tips från en stylist om badrumsinredning.

Temaavsnitt 2021-11-17
Vad är stegljud och vad måste man tänka på vid stegljudsdämpning? Det reder vi ut i detta avsnitt där experter från branschen och en akustiker deltar.


#24. 2021-11-01
I detta avsnitt presenterar vi våra nya riktlinjer för hur man ska mäta golvlutningen i ett våtrum.

Temaavsnitt 2021-10-08
I detta avsnitt tar vi upp problematiken med flammiga fogar och hur man kan undvika det. Medverkar gör representanter från leverantörsledet samt Ralf och Magnus från BKR. Samtliga men lång erfarenhet från branschen.


#23. 2021-09-15
Här möter du vår förbundsjurist Lennart Åhl som reder ut vikten av att skriva ett korrekt avtal med kunden.
Vi pratar även med en expert på diamantborrar och träffar två personer som arbetar med ett stort mosaikprojekt.

#22. 2021-08-25
I det här avsnittet kikar vi närmare på den digitala utvecklingen i branschen. Vi pratar med såväl kakelhandlare som branschexperter. Dessutom reder vi ut skillnaden mellan ett behörighet och auktorisation i plattsättarbranschen.

#21. 2021-06-23
I det här sommaravsnittet får du ta del av en mängd olika röster från branschen. Dessutom får du höra vad andra plattsättare tycker är det bästa momentet i en plattis vardag? Vi träffar även en Feng Shui-expert som ger tips på hur man ska tänka vid en badrumsrenovering och så får vi höra hur mäklare ser på kakel och klinker som materialval

#20. 2021-05-26
Björn Bentley berättar om ett udda jobb hos en världskändis. ”Veckans kompis” var lite väl tuff i korken. Sammanfattning från årsmötet samt experttips kring försäkringsärenden. Allt detta och lite till får du i detta avsnitt.

#19. Plattor istället för trall?
Svaret får du i detta avsnitt. Dessutom en lägesrapport om BKRs app och veckans kompis. Denna gång från WTP Plattsättning i Vallentuna.

#18. 2021-03-24
Lyssna hur det går när Kakelpodden-Leif ska lära sig flytspackla av Seven Davidsson. Nathalie från BKR berättar om våra webbkurser och Joachim ”Kakelpojken” Mårtensson bjuder på skönsång. Det är något av innehållet i detta avsnitt.

 

#17. 2021-02-11
I detta avsnitt får du tips om hur man löser kluriga detaljer som nischer och kuvertskärningar. Det blir premiär för ”Veckans leverans” där vi träffar en kakelhandlare, Daniel från BKR pratar om hur man bäst undviker fogsprång och så ”Veckans kompis” förstås. Trevlig lyssning.

 

Temaavsnitt 2021-01-29
Vi går igenom nyheterna i våra nya Branschregler BBV 2021:1 samt pratar även med andra organsiataioner som även de släppte sina nya regler vid årsskiftet.

 

#16. 2021-01-14
I årets första Kakelpodd går vi igenom nyheterna i de nya Branschreglerna BBV 21:1. Vi besvarar även en teknisk fråga samt lyssnar på några historier från plattsättare.

#15. 2020-12-10
I detta avsnitt ger advokat Lennart Åhl  goda råd runt de juridiska spörsmål som en plattsättare kan möta. Dessutom besvarar Magnus Lundgren från BKR några tekniska frågor.

#14. 2020-11-12
Vi träffar en besiktningsman under en slutbesiktning och får viktig information från BKR.

#13. 2020-10-23
I detta avsnitt djupdyker vi i ämnet Epoxi. Hur ska det hanteras och vilka bestämmelser gäller. Vi möter en expert i ämnet. Dessutom hör vi förstås veckans kompis och lär oss lite plattsättartermer på olika språk.

2020-10-09 Kakelpodden fyller 1 år
I detta jubileumsavsnitt  bjuds det på tillbakablickar över det gångna året men vi ser även framåt vad som bjuds under nästa år.

#12. 2020-09-17
Här får vi en trendspaning av två experter. Vi pratar även om BKRs kvalitetsöveryner och möter med både en kvalitetskonsult och ett företag som fått besök för en översyn. Dessutom pratar vi golv- och väggkonstruktioner som alltid är ett hett ämne. Mycket nöje!

Temaavsnitt 2020-09-07 Stora plattor
I detta avsnitt tar vi tag i användandet av stora plattor. Alltifrån planering av underlag till utförande och vilka hjälpmedel som finns att tillgå för att underlätta hanteringen av plattorna.

#11. 2020-08-19
I detta avsnitt pratar vi med två av våra verifierare, Nathalie tar upp några frågor om den nya appen samt berättar om de nya ID-korten och du får lära dig mer om det viktiga ABM07.

#10. 2020-06-17
I detta avsnitt tipsar två konstnärer om sommarfix, vi berättar om BKRs nya app som släpps i dagarna, och du får expertkunskap om Konsumenttjänstlagen. Dessutom blir det förstås veckans kompis och mycket mer.

#9. 2020-05-14
För att förbättra kommunikationen mellan plattsättare och kakelbutiker låter vi många röster från bägge sidor tipsa varandra om vad som går att förbättra. Dessutom reder vi ut microcementens vara eller icke vara samt tar nästa kliv på behörighetstrappan. Och så klart hör vi Byggkeramikrådets vd, Ralf Jerad avslöja en riktigt kul nyhet.

 

#8. 2020-04-16
Vi hör före detta förbundskaptenerna Hans Chrunak och Tommy Söderberg avslöja vem som myntade det klassiska uttrycket. Även trummisen Ian Haugland i hårdrocksgruppen Europe dyker upp och bjuder på avslappningstips i detta garanterat coronafria avsnitt.

Temaavsnitt 2020-03-26
I detta temaavsnitt gör vi en djupdykning i ämnet tillskjutande markfukt. Representanter från tätskiktsleverantörer och BKR reder ut vad som gäller.

# 7. 2020-03-11
I det här avsnittet tittar vi närmare på olika verktyg och hjälpmedel som underlättar för dig i ditt arbete som plattsättare. För att du ska må bra är det viktigt att skydda dig mot t.ex. skador vid tunga lyft och mot kvartsdamm. Här får du råd och tips. Dessutom får du höra om en ny tabbe i ”Veckans kompis” och får senaste nytt om vad som händer på rådet.

#6. 2019-02-11
I detta avsnitt djupdyker vi i ämnet flytspackel med fall. Vilken teknik använder man, temperaturer, torktider, hur mycket ska det luta enligt rådande branschregler
med mera. Vi får höra experter, plattsättare och i ”Veckans kompis” får vi höra gotlänningen Roger. Dessutom berättar vi hur du kan vinna 20 000 kronor och titeln ”Årets plattsättare”!

#5. 2020-01-17
I årets första avsnitt träffar vi plattsättaren Filip när han möter en potentiell kund. Vi träffar även kundmötesexperten My och några andra plattsättare som berättar om sina erfarenheter. Veckans kompis-historia hämtar vi denna gång från Helsingborg.
Dessutom berättar VD Ralf Jerad vad som är på gång hos Rådet. Mycket nöje!

#4. 2019-12-17
Hur rengör man keramik på rätt sätt? I detta avsnitt frågar vi proffsen om detta. Dessutom pratar vi med några arkitekter hur de tänker kring de riktigt stora plattorna, får en ny kul ”veckans kompis”-historia och mycket mer.

#3. 2019-11-27
Vad är KAF respektive PER? Vi reder ut vad lägesförhållandet är mellan dem. Vi träffar plattsättare från olika delar av landet. Vi går till grunden med en ytterst vanlig fråga och dessutom får vi höra om en klassik tabbe i ”Veckans kompis”.

#2. 2019-11-06
Kanske har du hört uttrycket “satt platta sitter” tidigare? I “Veckans kompis” hör du varifrån det kommer. Johan Sandberg, vd på Kakeldax, och Jay Lindgren, vd på Kakelspecialisten, har varit på världens största kakelmässa i Bologna i Italien. Vi får bla höra dem berätta om kommande trender. Dessutom får du även höra experten Daniel Olsson besvara en vanligt förekommande fråga samt Byggkeramikrådets vd Ralf Jerad summera höstmötet i Göteborg.

#1. 2019-10-09
Vi åker ut och träffar handlare och specialister i sina miljöer, däribland några morgonfikande plattsättare som tycker till. Ralf Jerad, vd för Byggkeramikrådet som står bakom podden berättar vad vi kan förväntas höra framöver. Och så hugger vi tag i ”Veckans kompis” och ”Veckans fråga” samt gör en trendspaning inför år 2020.

Behöver du tips och råd! Ladda ner användbara dokument i vårt arkiv.

LÄR DIG MER NU