Årets plattsättare

Priset Årets plattsättare delas ut av Kakelföreningen till en yrkesskicklig plattsättare anställd i ett PER-företag, som gjort något utöver det vanliga. Det ska vara ett objekt där plattorna kommer från ett KAF-medlemsföretag. Arbetet ska ha utförts av plattsättaren själv.

Prisutdelningen sker under den gemensamma delen på årsmötet som hålls i maj varje år i Stockholm då både PER och KAF är samlade.

Priset är ett stipendium på 20 000 kr för en studieresa.

Priset ”Årets Plattsättare” instiftades 2014 av Kakelföreningen som en uppvaktning till PERs 60-årsdag och delades ut under totalt fem år. När KAF fyllde 30 år 2019 uppvaktade PER med samma gåva vilket gör att utmärkelsen kan delas ut i ytterligare fem år med start 2021.

Läs mer om årets tävling
Anmälningsformulär 2022

Vinnare 2015-2021 (år 2020 delades inget pris ut)

2022

Namn: Denis Aliosman

Företag: Kakelbröderna AB

Objekt: Kuvertskärningar och nischer

Juryns motivering:
Kreativiteten och kvaliteten i projekten är ett tydligt bevis för att vinnaren är värdig årets pris då hantverket och resultaten håller en mycket hög nivå. De tilltalande lösningarna, de många variationerna och plattsättningen är prestationer som kräver noggrannhet, innovation, nytänkande och bred yrkeskunskap och har inneburit utmaningar i såväl plattsättningens utförande som i hantering och montering.
Denis har återupplivat och gett kuvertskärningen ett ansikte utåt och visar på stor yrkesskicklighet på en konstant hög nivå.
Det är mycket glädjande att få utnämna denna yrkesman till årets plattsättare.

2021

Björn Bäckström, XXL Keramik Ab

Bidrag: Köksbänk hos privatperson i Lund

Juryns motivering:
Resultatet i det här projektet är ett tydligt bevis för att vinnaren är värdig årets pris då hantverket och resultatet håller en mycket hög nivå. Resultatet och plattsättningen är en prestation som kräver en innovativ, nytänkande och bred yrkeskunskap. Plattans storlek och objektets utformning har inneburit utmaningar i såväl plattsättningens utförande som i hantering och montering. Det är mycket glädjande att få utnämna denna yrkesman till årets plattsättare.

Läs mer om projektet i vårt magasin Plattform nr 2/2021 https://www.e-magin.se/paper/v5c0p795/paper/1#/paper/v5c0p795/26

 

 

 

2019

Marcus Ljungström, Atlas Plattsättning AB

Bidrag: Badrum hos privatperson i Åkersberga

Juryns motivering:
Resultatet i det här projektet är ett tydligt bevis för att vinnaren är värdig årets pris då hantverket och resultatet håller en mycket hög nivå. Resultatet och plattsättningen är en prestation som kräver en innovativ, nytänkande och bred yrkeskunskap. Plattornas storlek och objektets utformning har inneburit utmaningar i såväl plattsättningens utförande som i hantering och montering.

Läs mer om projektet i vårt magasin Plattform nr 2/2019 https://www.e-magin.se/paper/pv26ch2t/paper/1#/paper/pv26ch2t/26

2018

Lasse Wathne, Högsbo Plattsättning AB

Bidrag: Renovering och restauration av det 150 år gamla golvet i Börshuset i Göteborg

Juryns motivering:
Resultatet av det här projektet är ett tydligt bevis för att vinnaren är värdig årets pris då hantverket och resultatet saknar motstycke. Omfattning och plattsättningen av uppdragen är en prestation som kräver en innovativ, bred och mångårig yrkeskunskap.

Läs mer om projektet i vårt magasin Plattform nr 1/2018 https://www.e-magin.se/paper/df5ftv4x/paper/3#/paper/df5ftv4x/8

2017

Tobias Yngvesson, Sjökvists Murnings AB

Bidrag: Privat utom- och inomhuspoolanläggning i Småland

Juryns motivering:
Resultatet i det här projektet är ett tydligt bevis för att vinnaren är värdig årets pris då hantverket och resultatet saknar motstycke. Den specialtillverkade plattans geometri, underlag samt arkitektens ritningar och beställarens krav har krävt så mycket mer än bara plattsättning av utföraren vilket visar på extra ordinär kompetens och yrkesstolthet.

Det här projektet har vi skrivit om i vårt magasin Lera nr 2/2017, se vidare http://www.e-magin.se/paper/bmp63bs2/paper/1#/paper/bmp63bs2/38

2016

Johnny Bark, Kakelproffsen i Falun AB

Bidrag: Badrum hos privatperson i Falun

Juryns motivering:
Keramikens oändliga möjligheter har på ett innovativt sätt tillvaratagits av årets pristagare. En vit kakelvägg dekorerad med ett träd och 60 dalande höstlöv som kapats för hand kräver tålamod, kunskap samt en konstnärlig ådra. Det visar också på ett stort kakelintresse där inget är för besvärligt för att nå det perfekta resultatet.

2015

Dennis Thid, EM Platt Service AB

Bidrag: Badrum hos privatperson i Stockholm

Juryns motivering:
Mästerlig yrkesskicklighet ligger bakom plattsättningen av ett badrum där design och lekfullhet har fått spelrum på en liten yta. En ostörd oas med grönskimrande mosaik i hela utrymmet ger en lyxig känsla. Mosaikens potential och dagens utvecklade underlag har utnyttjats till fullo genom plattsättarens kunskap, noggrannhet och kreativitet – en plattsättning av högsta klass.

Behöver du tips och råd! Ladda ner användbara dokument i vårt arkiv.

LÄR DIG MER NU