Senaste nytt om hur byggkeramikbranschen påverkas av Coronaviruset Covid-19.

Det faktum att de viktigaste produktionsländerna inom vår bransch tillhör de som drabbats hårdast av virusets framfart och av de åtgärder som respektive lands myndigheter måste vidta, innebär att vi måste räkna med en stor påverkan på leveranskapaciteten den kommande tiden. Här nedan listar vi de senaste nyheterna allt eftersom de kommer.
Här kan du läsa allmän information om Coronaviruset

English version

30 april. Nordbygg flyttat till 2021

Det har nu beslutats att Nordbygg flyttas till den 20-23 april 2021. Läs mer.

30 april. Fabrikerna redan igång

Enligt kontakter i Italien har produktionen redan smugit igång före den officiella öppningen den 4 maj. Spanien rullar redan.

24 april. Ingen märkbar avmattning för Byggkeramikbranschen

Senaste nytt från de största leverantörsländerna är att Italien planerar att öppna produktionen den 4 maj och att man i Spanien gradvis öppnat upp produktionen sedan den 10 april. Vi kan som tidigare konstaterats glädja oss åt att leveranserna i stort sätt fungerat hela tiden – om än med lite längre leveranstider.

Även de plattsättare vi varit i kontakt med rapporterar att det är fullt upp att göra så vi kan bara hoppas att det fortsätter på samma sätt.
Var försiktiga därute och ha en trevlig helg.

9 april. Ännu inga större leveransproblem

Glädjande nog kan vi efter kontakter med flera ledande kakelbutiker konstatera att leveranserna från kontinenten fortfarande fungerar med bara smärre förseningar.
Även efterfrågan i Sverige tycks hålla i sig både i specialistbutikerna och bygghandeln i stort. De större projekten rullar även de på än så länge.

4 april. Leveransläget något ljusare än väntat

Våra senaste rapporter från Italien visar att det trots allt fortsätter att komma leveranser därifrån. Vissa fabriker håller uppenbarligen produktion och leveranser igång. Vi har även varit i kontakt med en större speditör som bekräftar att upphämtning och transporter fortsätter att rulla.

När det gäller Spanien så har vi via deras branschorganisation ASCER fått information att fabrikerna tills vidare fortsätter att producera och leverera. Transporterna rullar också men tar något längre tid då viss del av sträcka måste gå med båt eftersom Frankrike har stoppat containerleveranser via järnväg genom landet.

27 mars. Information om tillfälliga bestämmelser

På tillväxtverkets hemsida hittar du som är företagare samlad information om tillfälliga lagar och bestämmelser i samband med Covid 19. Länk till sidan.

27 mars. Senaste nytt om leveranssituationen från Europa

Inga nya datum eller nedstängningar har aviserats men med tanke på utvecklingen i Spanien är det nog bara en tidsfråga innan produktionen stoppas även där. Vad vi också kan se är att transportsystemen från de värst drabbade länderna i Europa  också påverkas vilket förstås adderar till leveransproblemen.
Än så länge har dock de svenska leverantörerna lager och kan i stort sätt klara alla leveranser.

Från entreprenörshåll hör vi att det än så länge rullar på hyfsat men att främst privat/ konsumentmarknaden har börjat skjuta fram eller avbeställa planerade arbeten.

23 mars. Italien stänger fabriker

Enligt leverantörskällor har som en följd av Coronaviruset Italiens regering bestämt att från den 26/3 till den 5/4 stänger keramikfabrikerna sin tillverkning och sina leveranser. Detta innebär förstås stor risk för avbrott och förseningar av leveranser till byggprojekt på den svenska marknaden.
Troligen står Spanien näst i tur för liknande åtgärder.

23 mars. Nytt datum för Nordbygg fastlagt

Nordbygg har som tidigare meddelats skjutits upp p.g.a. Coronaviruset och nu har man fastslagit att mässan genomförs den 29/9 till den 2/10. Här kan du läsa mer.

 

Behöver du tips och råd! Ladda ner användbara dokument i vårt arkiv.

LÄR DIG MER NU